Waar vier jij Pride in Amsterdam? Dit zijn onze tips

juli, 30e 2022

Waar jij het ook viert; veel plezier en geniet van de vrijheid!

Waar vier jij Pride in Amsterdam? Dit zijn onze tips

Na twee stille coronajaren, is Pride Amsterdam terug en transformeert onze hoofdstad weer in één groot regenboogfestijn! Met dit jaar als thema: ‘My Gender, My Pride’. Tijdens dit kleurrijke festival vieren we dat jij kunt zijn wie je bent en mag houden van wie jij wil. Kortom, we vieren de liefde in al haar kleuren! Amsterdam mag het dit jaar gelukkig weer groots aanpakken, en dus verwachten we volle straten, uitbundige feestjes en volop gezelligheid. Pak snel je glitter shorts, want dit zijn ze: de leukste tips en events tijdens het kleurrijke Pride.

Waar jij het ook viert; veel plezier en geniet van de vrijheid!

 

Hoogtepunten Pride 2022 op een rij

Dit zijn enkele hoogtepunten om Pride te vieren in Amsterdam, enjoy!

 

Canal Parade

Op zaterdag 6 augustus vindt de Canal Pride plaats; dé wereldberoemde botenoptocht door de Amsterdamse grachten. Het is de crème de la crème van Amsterdam Pride dat tussen 12:00-18:00 plaatsvindt. Om 12:00 vertrekken de eerste boten vanuit het Oosterdok en varen ze via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht naar eindbestemming Westerdok. Bij elkaar een route van meer dan 5,5 km dwars door de binnenstad. Dus, verzamel je ‘glow sticks’, strooi glitter om je heen en geniet van alle langsvarende boten vol dansers. Tip: wees er op tijd bij om een mooi plekje aan de kade te scoren.  

Canal pride route 2022

Open Air Cinema

Ook dit jaar zijn de Roze Filmavonden terug, waarbij je meerdere openluchtbioscopen door de stad hebt. De bekendste is op het Mercatorplein, waar je op 3 en 4 augustus (20:00 tot 00:00 uur) kunt genieten van een queer filmavondje. Toegang is gratis en hapjes en drankjes mag je zelf meenemen. *grabs popcorn*

 

Drag Olympics

Nog geen plannen op vrijdag 5 augustus? Neem een kijkje bij Drag Olympics: 's werelds belangrijkste sportevenement voor drag queens & kings, waar de crème de la crème naar Amsterdam afdaalt om te strijden voor Olympisch goud. Deze Drag-Atletencompetitie omvat klassiekers als de ‘stiletto sprint’, ‘handtaswerpen’, ‘Bitch Volleyball’ en paardendressuur.

 

Amstelveld HeBiHo

Mocht je alvast willen warmdraaien voor de Canal Pride, dan kun je op 5 augustus terecht voor de HeBiHo, Amsterdams grootste VrijMiBo. Het is de eerste dag van het tweedaagse feest op het Amstelveldje, want de dag erna is het tijd voor Our Love 2022. Geniet van een heerlijke line-up, dansende mensen en vrolijkgekleurde drankjes vanaf 17:00. Kortom, een plekje waar je zeker even een kijkje moet gaan nemen en een dansje  moet wagen.

 

Street parties

Behalve de HeBiHo op het Amstelveld, zijn er allerlei street parties – van het Homomonument tot het Rembrandplein, overal is er feest!

  • Westermarkt (vanaf 17:00)
  • Regulierdwarsstraat (vanaf 17:00)
  • Spuistraat 109 (Prik) (vanaf 19:00)
  • Zeedijk (vanaf 19:00)
  • Dam (vanaf 19:00)
  • Rembrandtplein (Cafe Montmatrtre, vanaf 19:00)
  • Stoperaplein (Vrouwenfeest, vanaf 19:00)
  • Marnixstraat 246 (Waterkant, vanaf 19:00)

Leuke cafés om pride te vieren:

Amsterdam telt talloze leuke cafés waar je Pride kunt vieren, maar dit zijn enkele highlights: Lellebel (dragshowbar), Pamela (hippe queer bar), Bar Buka (een nieuwe gaybar  ‘where girls meet’), Taboo bar en de Spijkerbar (één van de oudste, meest vriendelijke, homobar in Amsterdam).

 

Afterparty? Ga naar het Mariposa Festival

Nog even doorfeesten na de Canal Parade op 6 augustus? Dan ben je vanaf 16:00 op IJland (Amsterdam-Noord) aan het juiste adres. Hier vindt de eerste editie van Mariposa Festival plaats. Mariposa betekent in het Spaans ‘vlinder’ en de organisatie daagt uit om iedereen die na de Canal Parade uit de cocon is getreden, de vleugels nog even te laten wapperen. Verwacht jungle vibes en housemuziek tijdens deze fijne afsluiter van Pride Amsterdam.

 

Meer activiteiten

Neem een kijkje bij de Rocky Horror Show (cultmusical in DeLaMar); ga naar Expositie Iconic Stories (een serie portretten van lhbtiq+ personen, met opstelling van het huwelijk als uitgangspunt) en ga naar Monument of Visibility (het Zero Flags project op het Museumplein).

Heb jij nog meer tips? Geef ze vooral aan ons door!