Leukste fietsroutes rondom Amsterdam (inclusief smakelijke food-stops!)

juli, 1e 2022

Van prachtige natuurwegen, pittoreske dorpjes en strandweggetjes tot verrassende Amsterdamse steegjes. Amsterdam (en omgeving) biedt zo veel moois!

Leukste fietsroutes rondom Amsterdam (inclusief smakelijke food-stops!)

Van prachtige natuurwegen, pittoreske dorpjes en strandweggetjes tot verrassende Amsterdamse steegjes. Amsterdam (en omgeving) biedt zo veel moois! En dus hebben we de allerleukste fietsroutes van en rondom Amsterdam uitgestippeld. Yes, mét hippe lunchrooms, nieuwe hotspots, verborgen parels aan het water én plekjes om te borrelen. Of je nu een natuurliefhebber bent, #teamtoerist of juist aan de drukte van de stad wilt ontsnappen, deze fietsroutes zijn het ontdekken waard. Klaar om Amsterdam buiten de gebaande paden te ervaren?

 

Dit zijn ze: de beste Amsterdamse fietsroutes mét tips voor toffe eetplekjes

Pak je city bike of e-bike en hop on!
 

Fietsroute #1: ‘Tour de Twiske’

Wist jij dat je met een halfuurtje fietsen al in het prachtige gebied van het Twiske bent? Tijdens deze fietsroute vind je rustgevende strandjes, schapen en zelfs Schotse Hooglanders (te herkennen aan de lange hoorns en het lange haar). Je begint de fietstour bij het pondje in Amsterdam-Noord en vervolgens fiets je via Landsmeer richting Den Ilp. Oh, en neem je badpak/zwembroek mee en plons in het water om lekker af te koelen; tijdens de route kom je namelijk langs de Stooterplas. Heb je tijd over? Boek een boottochtje voor een mooie vaartocht door het Ilperveld.

Eettip: Paviljoen Twiske
Eettip: Cafe de Ceuvel
Eetip: Loetje aan het IJ
Borreltip: Pllek

Totale afstand: 25,1 km
Totale duur: 1,5 uur (zonder tussenstops)

Google maps route

Fietsroute #2: ‘Life’s a beach’

Zin in frisse lucht, zee én zand tussen je tenen? Dan is deze fietsroute vanaf Amsterdam naar het strand perfect! De route begint bij Amsterdam Centraal waar je eerst door het Westerpark fietst, en vervolgens langs Ruigoord naar Velsen-Zuid gaat. Je fietst door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland; een prachtig gebied waar je ook heerlijk kunt wandelen. Fiets door naar Bloemendaal – of helemaal door naar Zandvoort – en strijk neer bij één van de vele leuke strandtenten. Maak nog even een pitstop in Haarlem voordat je weer teruggaat naar Amsterdam. Voelt als een dagje vakantie, toch?

Eettip Zandvoort: Ubuntu
Eettip Bloemendaal: Republiek
Eettip Haarlem: DeDAKKAS

Totale afstand: 67,2 km
Totale duur: 3 uur en 46 minuten (zonder tussenstops)

Google maps route

 

Fietsroute #3: Rondje Amsterdamse Bos

Zin om te fietsen maar wil je de stad niet verlaten? Kies dan voor een fietsroute door het Amsterdamse Bos. Je start bij één van de mooiste plekken in Amsterdam: het Rijksmuseum. Fiets onder het Rijksmuseum door naar het Vondelpark, richting het Amsterdamse bos. Hier zijn talloze aangelegde fietspaden en onderweg kom je veel leuke plekjes tegen. Van heerlijk lunchen – of borrelen - bij De Veranda tot pannenkoeken eten bij Boerderij Meerzicht. Je komt bij deze fietsroute ook langs de geitenboerderij ‘Ridammerhoeve’ waar je geniet van lekkere biologische boerderijproducten. Wil je het écht goed aanpakken? Sluit aan bij de workshop kaasmaken!

EettipBoerderij Meerzicht
Eettip: De Veranda
Eettip: Ridammerhoeve
Fine dining: Ron Gastrobar
Eet- & borreltip: Marathonweg
Eettip (beste ceviche in town): Sjefietshé

Totale afstand: 23 km
Totale duur: 1 uur en 25 minuten (zonder tussenstops)

Google maps route

Fietsroute #4: ‘Local’ (Ontdek hartje Amsterdam

Als fietsstad van de wereld, kan een toffe fietsroute door het centrum van Amsterdam uiteraard niet ontbreken. Tijdens deze fietsroute kom je langs de meest prachtige highlights van de Nederlandse hoofdstad:

 • De Dam
 • De Jordaan
 • Anne Frankhuis
 • Het Vondelpark
 • Het IJ
 • Haarlemmerdijk
 • De Magere brug
 • Het Museumplein
 • Rijksmuseum
 • Nieuwmarkt
 • De bloemenmarkt
 • Waterlooplein
 • De Grachtengordel

Of je nu toerist in eigen stad bent, of een dagje Amsterdam doet, deze fietstocht langs de Amsterdamse hoogtepunten is zeker de moeite waard!

Italiaan: Ceppi’s
Tip (beste food, vibes & views): Vessel
Eet- & borreltip: Lolo
Eettip: Happyhappyjoyjoy

Totale afstand: 18 km
Totale duur: 1 uur en 10 minuten (zonder tussenstops)

Google maps route

 

Fietsroute #5: ‘Ronde hoep’

Dé klassieke ronde vanuit Amsterdam in zuidelijke richting: de ‘ronde hoep’. Bij deze route, van bijna 36 km, start je midden in de levendige buurt de Pijp in Amsterdam. Je volgt de Amstel richting Ouderkerk aan de Amstel tot dat je bij Nes aan de Amstel weer richting Amsterdam gaat. De route is uitgestippeld dwars door de polder over mooie polderwegen én onderweg kom je langs talloze leuke eettentjes.

Borreltip: GlouGlou
Eettip: Bam Boa
Eettip: George Marina
Eettip: Loetje
Eetip: Restaurant de Voetangel
 

Totale afstand: 36 km
Totale duur: 2 uur (zonder tussenstops)

Google maps route