Deze tips helpen je ontspannen

april, 12e 2023

Deze tips helpen je ontspannen

Deze maand staat in het teken van ‘Stress Awareness’. Dit is hét moment om bij jezelf te checken hoe het met jouw stressniveau gesteld staat en te ontspannen. Hoewel een beetje stress geen kwaad kan (het zorgt ervoor dat je – bij een belangrijke presentatie of deadline – extra alert bent), is langdurige stress ongezond. Om jou te helpen, delen we onze fijnste tips zodat jij beter kan ontspannen. Ready? Komen ze!
 

1. Ga een eind wandelen


Zet je gedachten lekker op een rijtje en breng je ademhaling tot rust met een goede wandelsessie. Tijdens het wandelen gaat er ook meer zuurstof naar je hoofd en wordt de hersenactiviteit gestimuleerd bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Stress, depressies en angst worden daarbij verminderd. Bonuspunten als je door het bos wandelt: dit draagt extra bij tot ontspanning. 


2. Ga offline (de wereld kan écht wel even zonder jou)


Tip: stel ‘apparaatvrije tijd’ in op je smartphone. Schakel alle niet-essentiële apps automatisch uit van half 10 ’s avonds tot half 9 ’s ochtends. Het resultaat? Dat late verzoek van een collega of vervelende e-mail van een klant lees je pas de volgende dag waardoor jij ’s nachts heerlijk kan slapen. En ook je ochtenden zijn weer van jou! Je verdoet je tijd niet aan het lezen van negatieve nieuwsberichten, scrollt niet eindeloos op Instagram en die twintig appjes hoef je óók niet gelijk weg te werken. Eerlijk, je wilt nooit meer terug.

3. Volg een pilates- of yogales


Een yogalesje helpt enorm om weer helemaal zen te worden. Je bent lekker in beweging, focust gedurende de les non-stop op je ademhaling, luistert naar rustgevende muziek en zet je gedachten even uit. Bijkomend voordeel? Je wordt leniger, sterker én verbetert je houding. Woon, werk of verblijf je in Amsterdam? Deze yogalessen aan het water (mét mooi uitzicht) wil je volgen!

 

4. Ga lekker in bad 


Duik op zondagavond eens een warm bad in! Steek wat kaarsjes aan, strooi met heerlijk geurende badschuim en luister naar je favoriete muziek. Pak er een boek bij of doe wat ademhalingsoefeningen. Wedden dat jij later vanavond snel in slaap valt?  
 

5. Mediteer


Mediteren alleen bestemd voor zweverige geitenwollensokken-types? Echt niet! Elke ochtend enkele minuten mediteren heeft tal van gezondheidsvoordelen. Zo helpt het bij het voorkomen van een depressie, draagt het bij aan emotionele balans, helpt het bij het ontwikkelen van compassie en verbetert het je slaapkwaliteit. Ook verbetert mediteren je focus en concentratie, verlaagt de bloeddruk en kan angstgevoelens verminderen. Yes, the list goes on! Apps die je hierbij kunnen helpen zijn Headspace, Calm en Insight Timer.


6. Leer nee zeggen


Vind jij het vaak lastig om nee te zeggen? Oók als je ergens helemaal geen tijd voor hebt? Leren ‘nee zeggen’ zal je enorm helpen om een grote work-load en talloze klusjes (waar anderen geen zin in hebben) te voorkomen. Tips om ‘nee zeggen’ makkelijker te maken: las altijd een denkpauze in (voorkom dat je direct een ‘JA’ eruit floept), bestudeer hoe anderen nee zeggen en onthoud: oefening baart kunst. En weet: “Nee” is een volledige zin.


7. Boek een weekendje weg!


Even uit je eigen omgeving gaan doet wonderen! Verwen jezelf op ‘me-time’, een hilarische vriendinnenweekend of quality-time met je lover of gezin. Je hoeft heus geen 8-dagen all inclusive te boeken op een onbewoond eiland om te kunnen ontspannen. Een fijn hotel met prachtig uitzicht in het levendige Amsterdam is aan te raden! Denk bijvoorbeeld aan dit boetiekhotel aan het IJ!