EEN DUURZAAM VERBLIJF

BOAT&CO noemen we stiekem ook wel eens BOAT&(E)CO-friendly. Wij vinden het namelijk erg belangrijk om een steentje bij te dragen aan een gezond en schoon milieu. Samen met het hele team én onze gasten. Benieuwd hoe wij ons inzetten voor een duurzame toekomst? En ben je nieuwsgierig welke groene ambities wij hebben? Keep on reading.

 


FUTURE-PROOF

Laten we beginnen met datgeen dat staat als een huis: ons hotel is ecologisch verantwoord ontworpen. Het pand is gebouwd volgens het Cradle-to-Cradle principe, met duurzame bouwmaterialen die ook nog eens 100% herbruikbaar zijn. Onze inspanningen zijn inmiddels erkend met de BREEAM Excellent certificatie. Deze onderscheiding laat zien dat we op de goede weg zijn met onze duurzaamheidsambities. En daar zijn wij trots op!

 

DUBBEL GENIETEN VAN DE ZON

Genieten op een zonovergoten terras aan het water bij BOAT&CO is pure ontspanning én de zon komt bovendien goed van pas. Op ons dak zijn maar liefst 424 zonnepanelen geïnstalleerd, zodat we duurzame stroom opwekken! Zonne-energie is een schone, hernieuwbare en onbeperkte energiebron waar we graag gebruik van maken.

 

DUURZAME ENERGIE: LET’S SWILL

Ook dankzij onze ‘swill tank’ dragen we bij aan opwekking van duurzame energie. Hierin verzamelen we organisch afval, wat wordt omgezet in compost, biodiesel en biogas. Deze tank slaat een grote hoeveelheid organisch afval op, waardoor veel minder transport nodig is voor afvalverwerking. En minder ritjes betekent minder CO2-uitstoot!

 

EEN PLEK VOOR LOCALS

Wist je dat BOAT&CO plek biedt voor de allerkleinste locals? Onze gevels bevatten maar liefst 40 speciale plekjes voor dieren om te broeden en te leven! Zo vind je op het dak en in de gevels diverse vleermuis- en vogelhuisjes. Ook is er insectenhotels op het terras - dat is fijn voor bijen, vlinders en rupsen en merk je als terrasgenieter niets van!

 

VAN STERRENKIJKEN TOT SCHAAPJES TELLEN

Zodra we genoten hebben van de zonsondergang, willen we graag sterrenkijken. (Daarmee bedoelen we échte sterren; geen hotelsterren.) Voor een optimale nachtrust, een natuurlijke slaapcyclus én een gezonde planeet, minimaliseren we ‘s avonds het kunstlicht.

 

LESS IS MORE

Bij BOAT&CO weten we precies wat we verbruiken: we hebben een ‘Energy Performance’ van 0,041! (Voor alle leken onder ons: dit is een A+++ rating.) Bij dit Energie Presentatie Certificaat wordt gekeken naar de hoeveelheid energie voor verwarming en koeling, ventilatie en warm watergebruik. Hoe lager de EPC, hoe minder energie wordt verbruikt (en hoe meer pluspunten je krijgt)!

 

KEEP IT COOL

BOAT&CO is gevestigd in de Amsterdamse Houthaven; dit is de eerste klimaatneutrale wijk van Nederland met een gecombineerde duurzame koude/warmtecentrale. De installatie pompt 's winters koud water uit het IJ en slaat dit op via een WKO-waterbuffer om de buurt op warme zomerdagen te koelen. Verfrissend ingenieus!

 

WARM HART, WARME STAD

Alle nieuwbouw in de Amsterdamse Houthavenbuurt is aangesloten op de nieuwe warmtetransportleiding. Deze leiding, van het afvalenergiebedrijf (AEB), brengt milieuvriendelijke warmte de wijk in en realiseert daarmee een CO2-besparing van minimaal 70% ten opzichte van HR-ketels per woning. Pretty impressive, right?

 

FOOD FOR THOUGHT

Wij geloven dat alle goede dingen in het leven bedoeld zijn om te delen. Daarom biedt ons restaurant Vessel een menu van heerlijke culinaire gerechten die je makkelijk kunt delen. Gemaakt van verse, seizoensgebonden ingrediënten, afkomstig van zo veel mogelijke lokale leveranciers. Door te kiezen voor lokale leveranciers en seizoensgebonden ingrediënten beperken we de uitstoot afkomstig van transport en minimaliseren we de ecologische voetafdruk. Met diverse plantaardige gerechten op onze menukaart stimuleren wij hotelgasten om minder vlees te eten.GREEN PARTNERS IN CRIME

Het behalen van onze groene ambities doen we natuurlijk niet alleen. Onze partners en leveranciers kiezen we zorgvuldig uit. Daarom werken we samen met:

Roetz | Bij Roetz geloven ze in tweede kansen en streven ze naar een circulaire samenleving. Zo worden hergebruikte fietsframes gebruikt bij de productie van nieuwe designfietsen.

Hotels for Trees | Onze trotse partner waarmee we bebossingsprojecten steunen die bijdragen aan een groenere wereld. Voor iedere schoonmaak die een hotelgast skipt, planten wij één boom.

Nespresso | Alle cups worden door Nespresso volledig recycled. Aluminium is oneindig recyclebaar en wordt hergebruikt. De koffieresten worden omgezet in biobrandstof en compost.

Marie Stella Maris | In onze badkamers vind je geen single-use plastic producten (wél heerlijke verzorgingsproducten van Marie Stella Maris). Voor elk product dat je koopt, doneert dit Amsterdamse merk een vast percentage van de omzet aan duurzame waterprojecten.

The Good Roll | In alle toiletten ligt The Good Roll; 100% boomvriendelijk en duurzaam toiletpapier. De velletjes zijn gemaakt van Europees gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen. Daarnaast doneert The Good Roll 50% van de nettowinst aan de bouw van toiletten in Afrika.

Drukkerij De Bij | Ons drukwerk is duurzaam geproduceerd. Zo wordt alleen biologische inkt én gerecycled papier gebruikt. De drukkerij wekt energie op d.m.v. zonnepanelen én heeft zelfs een eigen windmolen. Wist je dat onze menukaarten gemaakt zijn van tomaat (agrarisch restmateriaal om precies te zijn)?

Blycolin | Onze linnenleverancier die lokaal onze linnen verschoont en het Oeko-tex keurmerk draagt. Dit keurmerk garandeert dat er geen gebruik is gemaakt van milieuschadelijke stoffen bij de productie van textiel. Ingenieuze wasprocessen zorgen voor een laag waterverbruik en minder CO2-uitstoot.